Poşet Çaylar Zararlı Mı?
Poşet çayın sağlığımız üzerindeki etkilerini öğrenmek mi istiyorsunuz? Poşet çay kullanımının olası zararlarını ve etkilerini keşfedin.
Yeşil çay, " Camellia sinensis ” bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından yapılan bir çay türüdür. Yeşil çayı, aynı bitkiden üretilen siyah çay ve oolong çayından ayıran en önemli şey üretiminde kullanılan oksidasyon işlemine tabi tutulmamış olmasıdır.
Çin tarımının ve tıbbının mitolojisinde efsanevi bir çay ve popüler bir figür olan yeşil çayın ilk ortaya çıkışı M.Ö. 2737 yılına kadar uzanır. Efsanelere göre yeşil çayın, bir yanlışlık sonucunda tesadüf eseri keşfedildiği söylenir. Hikayesi ise şöyle; Shennong adlı bir Çin imparatoru, seyahatlerinden biri sırasında bir bardak sıcak su içmek istiyor. Suyun kaynatıldığı yerde ince bir daldaki yeşil çay yaprakları imparatorun bardağına düşüyor ve suyun renginin koyulaşmasıyla birlikte kokusu da değişiyor. Shennong o an sudaki bu değişimleri fark edemese de suyundan bir yudum aldığında yeşil çayın eşsiz tadı ve rahatlatıcı etkisiyle tanışmış oluyor. Böylece bu antik lezzet, Çin’de doğuyor, üretimi Doğu Asya’daki diğer ülkelere; ünü ise tüm dünyaya yayılmış oluyor. Etkileyici bir hikaye değil mi?
Gevşek yaprak yeşil çaylar; sakinleştirici aromayı ve lezzeti beraberinde getiren temel yağları içeriyor. Çay yaprakları kırıldığında, çayın yüzey alanı arttığından bu temel yağlar daha kolay buharlaşıyor. Bu ne demek diye sorarsanız poşet çayların genellikle harika koktuğunu ama genellikle lezzetlerinin kokusuyla doğru orantılı olmadığını görmüşsünüzdür, bunun sebebi parçalanmış çay yapraklarının cansız bir tat bırakmasından kaynaklanıyor.
Gevşek yaprak yeşil çaylar, çeşidine bağlı olarak 3-5 kez tekrar demlenebiliyor. Her demlemede yapraklar farklı lezzet notaları ve farklı bir tat deneyimi sunuyor. Tea Co. olarak biz de gevşek yaprak çaylarla çalışıyor; çay yapraklarının tamamını kullanarak çayın en lezzetli ve kaliteli formuyla eşsiz bir demleme deneyimi sunuyoruz. Klasik demleme yöntemleri halen çok tercih edilse de poşet çaylara olan ilgi de her geçen gün artıyor.
Peki neden poşet çay içiyoruz? Cevabı çok da zor değil. Demleme süresi ve kullanım kolaylığıyla bizlere pratik bir deneyim sunuyorlar. Üstelik bunu yaparken zaman ve mekan gözetmiyor olmak da çok kıymetli. Çünkü nerede olursanız olun bir poşet çay için yapmanız gereken tek şey, çayı sıcak su dolu bir fincanla buluşturmak oluyor. Buradaki dezavantaj ise, genellikle kalite açısından kayıp yaşamış olmak. Genelde tipik bir poşet çayda kırık çay yaprakları ve onun toz kırıntıları bulunuyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi kaliteli bir çay deneyimi için bu bileşenleri değil gevşek yaprak çayları tercih etmelisiniz. Biz de böyle yaptık! Mikro ve nanoplastik içermeyen el işçiliğiyle ürettiğimiz müslin bez çay torbalarında tamamı gevşek yapraklardan oluşan çayları paketledik. Klasik poşet çaylarda kullanılan kırık yapraklar ve bunun toz kırıntıları fazla miktarda tanen salıyor, bu da genelde yeşil çay sevmeyenlerin “Tadı çok acı, içemiyorum” cümlelerinin sebebi oluyor. Çünkü çayın kırık yapraklarında bulunan tanen bileşeni, suda yoğun şekilde açığa çıkarak, çaya acı bir tat bırakıyor. O zaman yeşil çay sevmeyenlere müjde diyebilir miyiz? Birbirinden lezzetli yeşil çaylarımızı kırık yapraklar ve toz taneciklerden uzak bir şekilde tamamı gevşek yapraklardan harmanlıyoruz.
Sıcak yaz aylarında çoğumuz serinlemek için soğuk içeceklere yöneliyoruz, bir fincan yeşil çayın soğuk içeceklerden çok daha ferahlatıcı olduğunu öğrenince çok şaşıracaksınız bizden söylemesi! İşte bu yaz yeşil çay tüketmeniz için 4 harika neden;
Yeşil çay içmenin pek çok faydası olsa da her şeyde olduğu gibi bu durumda da ölçülü tüketmeyi unutmamak çok önemli oluyor. Vücudunuzun demiri emme yeteneğini artırmak için ideal yeşil çay miktarı, yemekten sonraki iki saat içinde günde 2-3 bardak şeklinde oluyor.