Zayıflamaya Yardımcı Bitki Çayları Hangileridir? | Teaco
Diyet sürecinde zayıflamaya yardımcı bitki çayları isimleri ve yağ yakımına yardımcı bitki çaylarının tüketim önerileri blog yazımızda. Hemen tıklayın!
Beyaz çay, en az işlem görmüş çay türlerinden biridir, özellikle taze ve genç çay yapraklarından elde edilir. Yeşil çay ise " Camellia sinensis ” bitkisinin yapraklarından ve tomurcuklarından yapılan bir çay türüdür. Yeşil çayı, aynı bitkiden üretilen siyah çay ve oolong çayından ayıran en önemli şey üretiminde kullanılan oksidasyon işlemine tabi tutulmamış olmasıdır.
Beyaz çay ve yeşil çay bitki çayları içerisinde en çok tercih edilen çay çeşitleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iki seçenek için hangisini tercih etmeliyiz noktası da her zaman merak konusu olmuştur. Bu çaylar aynı bitkiden elde edilmiş olsalar bile lezzet içerikleri bakımından birbirlerinden farklıdır.
Bu blog yazımızda sizlere her iki çay çeşidinden de bahsedecek, tercih aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğinden söz edeceğiz.
Beyaz çay çaylar arasında en az işlenmiş olma özelliğiyle karşımıza çıkmaktadır, bu sebeple de antioksidan oranının yüksek olduğu söylenmektedir. Yeşil çayın da polifenolik bileşenlerce zengin olduğu bilinmektedir. Beyaz çay; çay çeşitleri arasında bu bileşenleri en çok içeren ve yeşil çaya göre kafein oranı çok daha düşük olan bir çaydır. Her iki çayında içeriği ve hazırlanma aşamaları birbirinden farklı olduğundan etkileri de birbirinden farklıdır. Her ikisi de içerdiği bileşenlerle çeşitli faydalar sunabilmektedir. Bu faydalar insandan insana değişiklik göstereceğinden bir profesyonele danışarak kullanmak en mantıklı çözüm olacaktır.
Yeşil çayın ve beyaz çayın sağlık faydalarının oldukça fazla olduğu söylenmektedir. Hem kronik hastalık risklerini en aza indirmek, hem daha iyi hissetmek hem de kilo kaybını desteklemek gibi pek çok sebeple bu çayların tercih edildiği düşünülmektedir. Sağlık faydaları kişiden kişiye ve bünyeye göre değişebileceğinden tüketmeden önce detaylı araştırma yaparak mutlaka doktora danışılması gerektiğini öneriyoruz.
Her iki çay çeşidi de genellikle ilkbahar ve yazın ilk zamanlarında hasat edilse de aralarında bazı temel farklılıklar bulunabilmektedir.
Çayın işleme yöntemi, çeşidi, hasat zamanı ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak kafein içeriği değişmektedir. Genellikle daha genç tomurcuklar ve açmamış yapraklar kullanılarak üretilen beyaz çay, yeşil çaya göre daha az kafein içermektedir.
Yeşil çay yaprakları, beyaz çayın yapraklarına göre daha fazla işlendiğinden bu işlem sayesinde de kafein içeriğinin arttığı düşünülmektedir.
Bireylerin kafein hassasiyetleri ve konuyla ilgili tercihlerini göz önünde bulundurarak kendilerine en uygun çay seçimlerini yapmaları önemli bir konudur.