500 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
500 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
500 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Poşet Çaylar Zararlı Mı?

Poşet Çaylar Zararlı Mı?

Zengin bir çay kültürüne sahip bir toplum olarak, birçok farklı çay çeşidini günün farklı zaman dilimlerinde sıklıkla tüketiyoruz. Demleme çayların yanı sıra, pratikliği ve hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi sebebiyle, poşet çaylar da toplumumuzun sıklıkla tercih ettiği çay çeşitleri arasındadır. Ancak poşet çay çeşitleri kullanılırken, potansiyel sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için çayların kullanıldığı poşetin malzemesine dikkat etmek oldukça önemlidir. Bu yazımızda poşet çay tercih edilirken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedeceğiz. 


Poşet Çaylar Kanserojen Mi?

Klasik poşet çayların önemli oranda mikro ve nanoplastik kalıntısı bıraktığı söylenmektedir. Ayrıca uzmanlar tarafından belirtilen verilere göre poşet çayların içerisinde bulunan çeşitli kimyasalların kanserojen özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir. 

Yapılan araştırmalar sonucunda, poşet çayların bir kısmında sıcak suyla temas ettikten sonra epiklorohidrin denilen bir maddenin ortaya çıktığı ifade edilmiştir. Epiklorohidrin, endüstriyel olarak kullanılan organik bir bileşiktir ve genellikle keskin kokuya sahip, renksiz bir sıvıdır. Ayrıca plastiklerin üretiminde bir ara madde olarak da kullanılır. Bu maddenin kanserojen etkisinin bulunduğu ve bağışıklık sistemini düşürdüğü belirtilmektedir. Poşet çaylarda sıcak suyla temastan sonra oluşan epiklorohidrin maddesinin vücutta dağılmasıyla insan vücudunda kısa vadede ve orta vadede bir takım hasarlar oluşturabildiği söylenmektedir. 

Gelecekte olası ciddi problemleri önlemek adına, poşet çaylar satın alınmadan önce çaylarda kullanılan ambalajın malzemesine dikkat edilmelidir.


Poşet Çaylarda Mikroplastik Var Mı?

Mikroplastikler, günümüzde birçok alanda yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, klasik poşet çaylarda da ciddi miktarda mikroplastiklere rastlanmıştır. Özellikle piramit şeklindeki çay poşetlerinin yüksek oranda mikroplastik içerdiği belirtilmektedir.

Sallama çay zararlarının yanı sıra demlik poşet çayların zararlarından da bahsedilebilir. Demleme poşet çaylar ile hazırlanan çaylarda da önemli miktarlarda mikroplastik bulunduğu söylenmektedir. Hatta demlik poşet çaylar sallama çaylara göre daha büyük olduğu için kullanılan ambalajda daha fazla mikroplastik malzeme içerebilecek malzeme bulunabileceği belirtilmektedir. Bu durum, demleme çay poşetlerinin sallama poşet çaylara göre daha zararlı olabilme ihtimalini arttırmaktadır.

Plastik içerikli çay poşetleri, insan vücudunun yanı sıra çevreye de zarar vermektedir. Poşet çay içerisinde bulunan plastik nedeniyle çay poşetleri uzun süreler boyunca ayrışamamaktadır. Bu durum, çevre sağlığı  açısından zararlı bir etken haline gelmektedir.


Poşet Çayların Sağlığımız Üzerindeki Etkileri

Klasik poşet çaylarda mikroplastik bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Poşet çaylar satın alınmadan önce, çay poşetinin kullanıldığı malzemede plastik malzeme bulunmamasına dikkat edilmelidir. Mikroplastik içerikli poşet çayların kullanımı insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere neden olabilmektedir.


Poşet Çaylar Güvenilir Mi?

Oldukça kolay bir şekilde hazırlanabilmesiyle ön plana çıkan poşet çaylar, insan sağlığı açısından kullanıldığı malzeme bakımıyla önem arz etmektedir. Bu bağlamda, doğal bileşenlerden üretilen poşet çayların tercih edilmesi gerekmektedir. 

Birçok araştırma sonucunda, bazı klasik poşet çaylar, bulundurduğu malzemeler bakımından insan ve çevre sağlığı açısından riskli unsurlar barındırabilmektedir. Bu sebeple, poşet çay tercih edilirken, çaya nano ve mikroplastik bırakmayan poşet çayların tüketilmesi gerektiği söylenmektedir. 


En Sağlıklı Poşet Çay: Müslin Bez

Poşet çaylar için üretilen müslin bez torbasının, klasik poşet çaylarda kullanılan malzemelerden en büyük farkı, çaya mikro ve nanoplastik bırakmayan, doğal bir yapıya sahip olmasıdır. Pamuk liflerinden üretilen müslin bez torbalarıyla ambalajlanan poşet çayların, hem insan hem de çevre açısından daha sağlıklı olduğu söylenebilir. 

Tea Co. markasının, ürünlerinde kullandığı poşet çaylar, %100 pamuk lifleriyle üretilen müslin bez torbalarıyla hazırlanmaktadır. İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yapısıyla Tea Co. çayları, bir yandan çayın doğal tadının korunmasını sağlarken bir yandan da en güvenilir poşet çay seçeneklerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır.

Diğer Bloglarımız